sobota, 8 maja 2010

KISIEL DOMOWY

Dzisiaj znów będzie na słodko. Będzie to bardzo prosty i pyszny deser, który przypadnie do gustu wam i waszym niespodziewanym gościom. Wystarczy tylko mąka ziemniaczana, pół cytryny, 2 łyżki cukru i odrobinę ulubionego dżemu, choć i on nie jest niezbędny. Do tego 2 starte jabłka i 2 pełne łyżki śmietany lub jogurtu i… gotowe.

A więc do dzieła!
Odmierzamy na oko pół litra wody, z czego odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy. Do wody w szklance wsypujemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wyciskamy sok z połówki cytryny i ewentualnie dodajemy dżem. Mieszamy i wylewamy na wrzątek. Pod wpływem wysokiej temperatury deser tężeje i staje się przeźroczysty. Dodajemy starte lub pokrojone w kostkę jabłka i garść płatków migdałowych i jeszcze chwile gotujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z jogurtem lub śmietaną. Wylewamy do salaterek – można udekorować wiórkami kokosowymi lub czymś co mamy - i podajemy czcigodnym gościom :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz