sobota, 8 maja 2010

KRAKERSY INDYJSKIE

Czas na słoną przystawkę, która ma oryginalny wyrazisty smak i delikatną kruchą strukturę. Mowa tu o krakersach indyjskich - jeśli pokusicie się na ich zrobienie spodziewajcie się, że znikną ze stołu szybciej niż się pojawiły.
Do przygotowania potrzebne będzie:
• 2 szklanki mąki ( najlepiej 1 szkl. białej i 1 szkl. mąki graham)
• 1 duża łyżka miękkiego masła
• Płaska łyżeczka curry
• Łyżka kminku zw.
• Płaska łyżeczka soli
Podane składniki mieszamy w misce. Masło rozcieramy tak, że powstaje nam kruszonka. Do tego stopniowo dolewamy tyle wody, aby powstało miękkie elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Lepimy z ciasta kulę, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 min. (muszę wam zdradzić, że nie zawsze mam czas i cierpliwość, aby czekać - a efekt wychodzi podobny :)
Na czystym blacie rozwałkowujemy kulę na placek o grubości do 5mm i ostrym nożem wycinamy krakersy. Najlepiej poprzecinać ciasto na paski ok. 5 cm po czym na ukos znów po ok.5 cm. W ten sposób uzyskamy ładne równe kształty rombów.
W niskim rondlu rozgrzać tyle oleju, aby krakersy mogły swobodnie pływać. Temperaturę oleju sprawdzamy wrzucając mały kawałek ciasta. Jeśli jest odpowiednia - ciasto opada na dno, po czym po chwili wydostaje się na powierzchnię i delikatnie skwierczy. Smażymy w ten sposób po kilka krakersów na raz, na jednej i drugiej stronie do uzyskania ładnego złocistego koloru. Odsączamy na sitku lub papierowym ręczniku i gotowe. Mam pełne przekonanie, że to będzie hit na waszym przyjęciu. Radzę przygotować podwójną porcję ciasta!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz