sobota, 15 maja 2010

KOTLETY Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Składniki:
· 1 szklanka drobnych płatków owsianych
· 1 szklanka wrzątku
· 1 łyżeczka Vegety lub jakiejś innej jarzynki
· kawałek pora
· bułka tarta
· olej do smażenia

Są to jak widać proste składniki, które znajdą się w każdej kuchni, a z których możemy wyczarować bardzo smaczne kotleciki. Jest to podstawowa wersja, z czasem każda pani czy pan kuchni może skomponować własną oryginalną receptę, dodając ulubionych ziół lub przypraw.
Do dzieła więc!
W niewielkim garnku podsmażamy na przeźroczysto pokrojonego drobno pora, po czym dodajemy Vegetę i płatki owsiane. Chwilę prażymy i zalewamy szklanką wrzątku. Tak powstała mieszanina czeka do ostygnięcia. Używając łyżki stołowej nabieramy według własnego uznania części ciasta, które formujemy w zgrabne kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po obu stronach na złocisty kolor i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz